Detoxikácia

Detoxikácia

Vnútorná očista organizmu v rôznych kultúrach

Udržanie čistoty orgánov a telesných tekutín boli dôležité najmä v tých kultúrach, kde sa aj inak väčšmi starali o svoje zdravie. Krajinami, odkiaľ pochádzajú korene meditácie, alebo odkiaľ sa rozšírila kultúra fyzickej aktivity, krajinami, kde obyvatelia vyvinuli používanie prírodných, v prvom rade rastlinných účinných látok na taký vysoký stupeň, ktorý pretrval tisícročia, boli India, Egypt a Grécko.

Aj v ajurvéde, najstaršom existujúcom systéme medicíny a zdravotnej starostlivosti sveta, existuje metóda, ktorá slúži na podporu procesov detoxikácie, očisty čreva a čistenie organizmu. Kúra na odstránenie metabolických porúch pozostávala z viacerých častí. Boli to: diéta, masáže, vyvolanie hnačky, vracania, klystír, potenie, čo dosahovali pomocou rôznych bylín. Očista čreva, ktorú nazývali Panchakarma, neslúžila len na odstránenie tráviacich ťažkostí, ale pravidelne ju používali ako doplnkovú terapiu aj pri iných vážnych ochoreniach. Napríklad zvýšená produkcia hlienu je podľa ajurvédy spôsobená nahromadením Kaphy, ktorej sa vieme zbaviť kúrou na vracanie.

V starovekom Egypte pri horúčkach alebo pri symptóme „slizu“ odporúčali klystír, (typickým príznakom toxikácie organizmu je zvýšená činnosť sliznice).

V starovekom Grécku, podobne ako v ajurvéde, považovali za veľmi dôležité udržať telesné tekutiny v čistote. Krv prečisťovali púšťaním žilou, črevá čistili hnačkovou kúrou, pri ktorej využívali účinky liečivých bylín. V procese detoxikácie zohrával významnú úlohu aj klystír.

Spôsoby detoxikácie

Ako môžeme vidieť, staroveké kultúry už dávno poznali mnohé metódy procesov, počas ktorých sa organizmus dokáže zbaviť nadbytočných látok. Zrýchlenie látkovej výmeny (vyvolanie hnačky), držanie pôstu, vyvolanie vracania, klystír ako spôsob očisty hrubého čreva, masáže pre lepšie fungovanie detoxikačných orgánov, soľné a nožné kúpele, potenie (sauna, parný kúpeľ), očista čreva pomocou byliniek, vláknin – toto všetko sa používa aj v dnešných časoch.

Pôst ako súčasť náboženstiev

Pôst, t.j. dobrovoľné odriekanie sa niektorých skupín jedla alebo tuhej stravy, považovali už staroveké národy za vynikajúci spôsob, ako očistiť organizmus. Keď pozorujeme zvieratá, vidíme, že ak majú nejaké telesné ťažkosti, prestanú jesť. Zvieratá sú schopné hladovať aj niekoľko dní, čím pomáhajú procesu očisty čreva a regenerácii organizmu.

Pôst má pre ľudí dva ciele: jedným je očista tráviaceho traktu a tak aj celého organizmu, čím sa organizmus odľahčí, nadýchne a zregeneruje. Druhým cieľom je držaním hladovky očistiť ducha, a tak sa rýchlejšie priblížiť k duchovnému osvieteniu.

Poznáme niekoľko druhov pôstu. Jedným je, keď vynecháme z jedálnička niektoré druhy jedla (buď len na istý čas alebo definitívne). Iný druh pôstu je, keď postupne prestaneme konzumovať tuhú stravu, dodržujeme to 1, 3 alebo viac, vždy však nepárny počet dní a potom postupne znova začneme s konzumáciou tuhej stravy.

Napriek tomu, že aj medzi starovekými liečebnými metódami figuruje hladovka, pred rôznymi náboženskými a cirkevnými sviatkami vždy malo a má i dnes svoje miesto aj dlhšie či kratšie obdobie pôstu. Tieto pôsty pomáhajú veriacim v tom, aby boli otvorenejší duchovnu. Dve úlohy pôstu – zlepšenie stavu nášho organizmu a zvýšenie duchovného rastu – samozrejme spolu úzko súvisia. Keď je organizmus človeka v dobrom a prirodzenom stave a keď účinnému a správnemu fungovaniu organizmu zabraňuje čo najmenej toxických látok, vtedy sa človek cíti lepšie a je otvorenejší na príjem duchovných podnetov.

Mnohé kultúry spájajú pôst nielen s náboženskými sviatkami a rôznymi obdobiami, ale aj s vibráciami a procesmi vo svete, ktoré silne podporujú snahu o očistu organizmu a oslobodenie od telesných a duševných toxínov. Sú nimi napr. spln Mesiaca, ročné obdobia ako sú jeseň a jar, ďalej Vianoce a pôstne obdobie pred Veľkou Nocou.

NaturalSwiss Blog

Máte radi mätové žuvačky?

Mäta pieporná: nie len do žuvačiek Mäta pieporná, napriek svojmu ľudovému pomenovaniu feferminc, nie je v príbuzenstve s feferónmi, jediná podobnosť je v štipľavej chuti. Napriek tomu, že sa s ňou najčastejšie stretávame v žuvačkách, mäta pieporná bola v staroveku jednou z najčastejšie použí...

Jablká: záruka životnej sily

V ľudovom liečiteľstve sa jablká považovali za liečivú rastlinu, pretože sú liekom na mnohé zdravotné problémy. Pozrime sa, prečo je dobré jesť jablká! Jablká patria medzi najpopulárnejšie ovocie, avšak oplatí sa ich konzumovať nielen pre ich chuť, ale aj pre ich zdravotné účinky! Bomba pre ...

Hrušky: Boží dar

Homér nazval hrušky Božím darom, a keď ich lepšie spoznáme, budeme môcť povedať, že staroveký básnik nepreháňal. Hrušky ktoré poznali už v roku 3000 pred naším letopočtom, sa oplatí konzumovať nielen preto, lebo sú chutné, ale aj preto, lebo priaznivo vplývajú na naše zdravie! Podporujú tráv...

Videá

Programy na detoxikáciu a očistu čriev

Clean Inside® v troch krokoch